Prinsjesdag 2020: de highlights en voordeel voor ondernemers

Het kabinet heeft gisteren geheel volgens de traditie op Prinsjesdag de Miljoenennota gepresenteerd. Hierin worden de belastingplannen voor komend jaar bekend gemaakt. Waar kun je als ondernemer je voordeel mee doen?

Net zoals ieder jaar wordt er gesleuteld aan de belastingpercentages en heffingskortingen. Laten we kijken hoe het plaatje er uit komt te zien.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek wordt in de toekomst sneller en verder afgebouwd naar € 3.240. De zelfstandigenaftrek in 2021 wordt € 6.670. Deze verlaging wordt volgens het kabinet gecompenseerd door de verlaging van de inkomstenbelasting en de verhoging van de heffingskortingen. Per saldo stijgt de koopkracht bij de gemiddelde zelfstandige.

TOGS en Subsidie vaste lasten; zeker een voordeel voor ondernemers

De TOGS en Subsidie vaste lasten (COVID-19) zijn vrijgesteld van inkomstenbelasting. Je bent geen inkomstenbelasting verschuldigd over deze tegemoetkomingen.

Inkomstenbelasting

Het laagste tarief van de inkomstenbelasting gaat omlaag naar 37,10% (was 37,35%). Uiteindelijk daalt dit tarief verder tot 37,03% in 2024. Het laagste tarief gaat omlaag, daarom gaat iedereen hier op vooruit.

Vrijstelling Box 3

De vrijstelling in Box 3 wordt verhoogd naar € 50.000 voor een alleenstaande. Voor fiscale partners is dit het dubbele: € 100.000. Onder deze grens betaal je geen belasting over jouw vermogen.

Aftrekposten

Aftrekposten zoals bijvoorbeeld hypotheekrente, lijfrente en ook zelfstandigenaftrek zijn in 2021 beperkt aftrekbaar. Namelijk tegen maximaal 43%.

Overdrachtsbelasting

Dit is de belasting die je betaalt als je een huis koopt. Er is een aantal wijzigingen doorgevoerd op het gebied van de overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting voor mensen tussen de 18 en 35 jaar wordt afgeschaft.

Als je voor het eerst een huis koopt en je valt in deze leeftijdsgroep ben je dus 2% voordeliger uit. Voor andere mensen die een huis kopen en erin gaan wonen blijft de overdrachtsbelasting 2%.

Koop je een huis en ga je er zelf niet in wonen, dan wordt de overdrachtsbelasting verhoogd naar 8%. Deze verhoging treft dus de mensen die een vakantiehuis, woning voor een kind of een woning als belegging aanschaffen.

Cijferbaas maakt je weer baas over je eigen cijfers

Besteed je je boekhouding uit bij ons administratiekantoor in Amsterdam, dan ben je weer baas over je eigen cijfers. We zorgen dat je aan alle wettelijke regels voldoet. We geven jou meer inzicht in jouw bedrijfsresultaten. En we geven gevraagd en ongevraagd advies, waar jij als ondernemer je voordeel mee kan doen. Hoe. fijn. is. dat?

Wat mag Cijferbaas voor jouw bedrijf betekenen? Vraag vrijblijvend een offerte aan of bel meteen naar 020-2614726.