Of je nu een multinational bent of een zzp’er in een eenmanszaak, je krijgt er zeker mee te maken: de factuur. Als je nog nooit een factuur hebt opgemaakt, dan denk je de eerste keer: “Hoe moet dat eigenlijk?” Gelukkig is het niet moeilijk om te voldoen aan de factuurvereisten.

De factuur neemt in de Wet op de Omzetbelasting (BTW) een belangrijke plaats in. Lever je goederen of een dienst, dan zal je vaak BTW moeten afdragen. Ben je afnemer van een dienst of goederen, dan kun je vaak de BTW als vooraftrek opvoeren bij de aangifte. De BTW is een van de factuurvereisten die staat vermeld op iedere factuur die je verstuurt of ontvangt.

Het belang van een correcte factuur is evident. Bij een onjuiste nota mag de afnemer de BTW niet opvoeren als vooraftrek. In dat geval heb je de BTW wel betaald, maar krijg je het niet terug. Indien een ondernemer een onjuiste of onvolledige factuur uitreikt, kan de inspecteur een boete opleggen. Deze verzuimboete bedraagt maximaal €4.320,-

Zeven factuurvereisten

Een correcte factuur voldoet in ieder geval aan deze zeven factuurvereisten:

  • De datum van uitreiking.
  • Een opeenvolgend nummer, met één of meer reeksen, waardoor de factuur eenduidig kan worden geïdentificeerd.
  • Je BTW-nummer.
  • Bedrijfsnaam en adresgegevens van jou en je afnemer.
  • Beschrijf de hoeveelheid en aard van het geleverde goed of de omvang en aard van de geleverde dienst.
  • Het toegepaste tarief van de belasting.
  • Het te betalen bedrag van de belasting.

Uitzonderingen op de algemene factuurvereisten

Als je belasting zegt, dan zeg je ook uitzonderingen. En dat is voor de factuurvereisten niet anders. Daarom even kort iets over de uitzonderingen.

Factuurvereisten bijzondere regelingen

Er zijn bijzondere regelingen voor reisbureaus, gebruikte goederen, kunstvoorwerpen, verzamelingen en antiquiteiten. Bij toepassing van deze regelingen dient dit op de factuur te worden vermeld.

Factuurvereisten voor een vereenvoudigde factuur

Indien het bedrag van de factuur niet hoger is dan €100,- dan mag je een vereenvoudigde factuur opmaken. De factuurvereisten zijn dan een factuurdatum, de naam van de leverancier, de aard van de geleverde goederen of verrichte diensten en het te betalen bedrag van de belasting. Overigens mag de rekening nooit vereenvoudigd worden opgemaakt als er sprake is van verlegde BTW.

Verschillende BTW-tarieven op één factuur

Indien je diensten levert waarop verschillende tarieven gelden, dan moet je deze per prestatie specificeren. Het is  gebruikelijk om deze diensten apart te factureren.

Een voorbeeld daarvan is een aannemer die verbouwingswerkzaamheden uitvoert en daarbij ook gaat schilderen. Het eerste is onderhevig aan 21% en het schilderwerk 6%. Deze diensten moeten apart opgevoerd worden op de factuur.

Voldoet jouw factuur aan alle vereisten?

Wil je graag zeker weten of je aan alle factuurvereisten voldoet? Of heeft jouw branche te maken met bijzondere regelingen? Dan kijk ik graag met je mee. Neem daarvoor vrijblijvend contact op met de Cijferbaas.