Voor de meeste ondernemers is het geen hobby. Maar daarmee wordt het niet minder belangrijk: de boekhouding. Naast dat je natuurlijk wil weten wat je winst is, zul je ook ieder kwartaal BTW-aangifte moeten doen en ieder jaar op z’n minst een jaarrekening op moeten stellen. In dit artikel ga ik in op de wettelijke vereisten voor een goede boekhouding en de verschillende manieren om aan die wettelijke verplichting te kunnen voldoen.

Wat zijn de wettelijke vereisten voor een boekhouding?

De boekhouding is de basis van alle aangiftes. Uit je administratie zal moeten blijken wat de kosten en opbrengsten van je onderneming zijn. De belastingdienst doet regelmatig steekproeven bij ondernemers. Binnen een redelijke termijn moet dan de administratie met onderbouwing (facturen, bonnen en bankafschriften) beschikbaar zijn.

De bewaartermijn van je boekhouding is minimaal zeven jaar. In bepaalde gevallen met buitenlands vermogen nog langer! Mocht je niet binnen een redelijke termijn de belastingdienst inzage kunnen geven, dan heb je een probleem. De belastingdienst mag dan een inschatting maken van je vermogen en inkomen. Of deze inschatting dan klopt is jouw probleem. De bewijslast ligt dan in dat geval bij jou. Dit wordt ook wel de ‘omkering van bewijslast’ genoemd.

Boekhouden voor de zzper: uitbesteden of zelf doen?

Er zijn tal van mogelijkheden als het gaat om de doen of laten doen van je boekhouding. Speciaal voor de MKB-ondernemer (starter, zzp’er c.q. kleine ondernemer) hebben software aanbieders van boekhoudpakketten aantrekkelijke aanbiedingen. Soms wordt er zelfs in het eerste jaar van de onderneming helemaal geen bijdrage gevraagd.
Aan de andere kant is het voor die ondernemers ook aantrekkelijk om in zee te gaan met een boekhouder. Dat is vaak iets duurder, maar kent ook weer gemakken. Hieronder wil ik vertellen wat de voordelen en nadelen zijn van beide opties van het boekhouden voor de zzper.

Voordelen van boekhoudsoftware

Autonomie: Je bent niet afhankelijk van iemand anders. Jij weet als geen ander wat er financieel om gaat in je onderneming. Zelf je boekhouding doen geeft dan ook een gevoel van zelfgenoegzaamheid.

Kosten: Misschien had deze ook wel bovenaan kunnen staan. Maar goed hij staat nu hier. Zoals hierboven al gezegd zijn de kosten bij een kleine, startende onderneming laag. Zeker voor een ondernemer een belangrijk voordeel.

Voordelen van een boekhouder

Kennis van wet en regelgeving: Een boekhouder kent jou en de fiscale wet en regelgeving. Mocht er iets voorbij komen wat voor jou als ondernemer interessant is, dan wordt je daar van op de hoogte gesteld.

Geen frustratie: Het lijkt allemaal zo simpel om je eigen boekhouding te doen. In de commercials zie je vaak zo’n relaxte jongen met hagelwitte tanden en voetjes op tafel in de camera kijken met een blik ‘ja zo simpel is het’. Terwijl de werkelijkheid er anders uit ziet. Hoe vaak ben je het overzicht niet kwijt of twijfel je er aan of het wel goed is wat je doet. Voorkom frustratie en neem een boekhouder!

Meer dan financieel: Een boekhouder is vaak een duizendpoot. Hij heeft een scherpe analytische blik, kan ook meedenken aan jouw financiële levensplanning en heeft vaak op tal van juridische onderdelen verstand van zaken. Het onderstaande verhaal illustreert dit mooi.

Een klant die zijn onderneming door pensionering had verkocht aan een andere ondernemer. Deze klant liet zich in dit proces adviseren door een advocatenkantoor. De verkoopsom bedroeg een serie toekomstige betalingen. Echter binnen de kortste keren ging de BV die betrokken was als koper failliet. Hierdoor dacht mijn klant dat hij kon fluiten naar zijn toekomstige uitkeringen. Ik dacht daar iets anders over, want ik was in de veronderstelling dat de verkoper ook de vrouw van de koper had mee laten tekenen. Dit is iets wat banken ook doen. Op deze manier kan iemand ook persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Echter het advocatenkantoor had mijn klant niet geadviseerd om de vrouw ook mee te laten tekenen. Ik geloofde mijn oren niet en wees mijn klant op deze beroepsfout. Hij is een procedure gestart en heeft uiteindelijk een schikking getroffen, waardoor zijn verlies fors werd beperkt. Ik kan je met dit voorbeeld een ding garanderen een boekhoudpakket gaat jou dit niet vertellen.